Πρίαμος

Μυθικός βασιλιάς της Τροίας, γιος του Λαομέδοντα. Είχε πολλές γυναίκες και ευνοούμενες, μεταξύ των οποίων σημαντικότερη ήταν η Εκάβη. Ήταν πατέρας 50 παιδιών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σχεδόν όλα από την παράδοση. Νέος ακόμα είδε την πρώτη καταστροφή της πόλης του· τον πήραν αιχμάλωτο, αλλά αργότερα εξαγοράστηκε και ανοικοδόμησε την Τροία κάνοντάς την ισχυρή και πλούσια. Τον περιγράφουν ως καλό, δίκαιο και αγαπητό στο λαό του, βασιλιά. Η προσωπικότητα και ο πόνος του περιγράφονται σε μια από τις ωραιότερες σκηνές της Ιλιάδας· την εξαγορά του νεκρού του αγαπημένου γιου του Έκτορα. Πέθανε από το χέρι του γιου του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμου, πλάι στον οικογενειακό βωμό. Ο Πρίαμος παρακαλεί τον Αχιλλέα να του δώσει το σώμα του νεκρού γιου του Έκτορα για να το θάψει. Παράσταση από ερυθρόμορφο αγγείο του 480 π.Χ. (Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης).
* * *
ο, ΝΜΑ, αιολ. τ. Πέρραμος και Πέραμος, Α
μυθ. γιος τού Λαομέδοντος και βασιλιάς τής Τροίας κατά την εποχή τού Τρωικού Πολέμου, που στον Όμηρο εμφανίζεται ήδη ως γέροντας, πατέρας πενήντα γιων, και ο οποίος ήταν ξακουστός για τα φιλειρηνικά του αισθήματα, τον σεβασμό που έδειχνε για τους εχθρούς του, την ευσέβεια και τη σοφία του.
[ΕΤΥΜΟΛ. Πρόκειται για λ., άγνωστης ετυμολ., πιθ. δάνεια ανατολικής προέλευσης, όπως μπορούμε να υποθέσουμε από το επίθημα -αμο-ς, το οποίο απαντά και σε άλλες δάνειες λ. (πρβλ. βάλσ-αμο-ν, Πέργ-αμο-ς, Τεύτ-αμο-ς). Ο αιολ. τ. Πέρραμος (< *Πέρjαμος) προήλθε από το Πρί-αμος με μετάθεση στη συλλαβή πρι- (pri > pir) λόγω τού -j- που ακολουθούσε κατά την προφορά τής λ. (Πρίjαμος). Για ανάλογη μετάθεση (tri > tir), πρβλ. μέτριος: αιολ. τ. μέτερρος. Η λ. απαντά και στη Μυκηναϊκή στο ανθρωπωνύμιο pirijameja].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Πρίαμος — priam masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πριάμω — Πρίαμος priam masc nom/voc/acc dual Πρίαμος priam masc gen sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Приам — (Πρίαμος, Priamus) последний царь троянский, сын Лаомедонта, шестой по счету царь Трои; правил 40 лет. От своей первой жены Арисбы П. имел только одного сына, Эзака, от второй Гекабы или Гекубы сыновей Гектора, Париса (иначе назыв. Александром),… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Πριάμοιο — Πρίαμος priam masc gen sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πριάμου — Πρίαμος priam masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πριάμους — Πρίαμος priam masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πριάμῳ — Πρίαμος priam masc dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πρίαμε — Πρίαμος priam masc voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πρίαμοι — Πρίαμος priam masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Πρίαμον — Πρίαμος priam masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.